A Solsona el dia de Pasqua es la data en que els fillols van a buscar la mona , amb els seus padrins, i també ens la mengem el mateix dia.
Els avis expliquen que abans quan ells eren petits el dissabte de Glória a les dotze del migdia, tocaben les campanes i tots els nens anaven a buscar la mona i esperven el diumege a menjar-la.
A Barcelona el dia que van buscar la mona i se la mengen es el dilluns de Pasqua. No sé ben bé perque es diferent de Solsona o si cada ciutat o poble ho fa a la seva manera . Potser perquè els barcelonins el diumenge estan a Solsona fent el turista???
Aqui podeu veure la familia al complert, amb les mones incloses !!!!!
I ara el dinar:
Primer de tot un entrant . Una recepta de la Ruscalleda.
BLOODY MARY AMB CULLERA
Ingredients:(per uns deu vasos)
8oo gr. de tomaquets de penjar, madurs.
10 tomaquets cirera.
un troc d’api.
5 anxoves.
ratlladura de llimona.
sal.
Per la salsa:
150 gr. d’oli d’oliva.
15 gr. de vinagre de mòdena.
sal , pebre, una culleradeta de mostassa.
15 gr. de salsa perrins.
30 gotes de tabasco
Daus de gelatina de votka:
100 gr. de votka
4 fules de gelatina .
agar-agar.
El.laboració:
El dia abans fem els daus de votka solidificats. Barregem el votka calent amb les fulles de gelatina i l’agar-agar i ho posem en un motlles pla. Jo primer ho vaig provar amb dos fulles de gelatina i no va solidificar…aixi que el següent dia hi vaig posar més gelatina i agar-agar…després un dia a la nevera i estava cuallat.
La recepta original portava 6 g. de gelatina en pols i jo no en tenia, així que vaig fer els invents que us he explicat.
Una estona abans de servir preparem les copes:
Barregem el tomaquet ratllat amb la meitat de la vinagreta.
El repartim a les copes. A sobre hi posem un tomaquet de cirera partit pel mig a cada copa, a sobre dels tomaquets dos branquetes d’api i a sobre un trosset d’anxova. Acabem d’amanir amb l’altra meitat de la vinagreta.
Tallem a daus petits el votka solidificat i n’afegim 4 a cada copa.
De primer plat, uns raviolis . La recepta es d’en Joan Roca.
RAVIOLIS DE VERDURES
Ingredients:(per 4 persones)
12 làmines de pasta wonton. (a Solsona Fruits Taribó)
sal.
Per la salsa
200 gr. de bolets
25 gr. de pastanaga
25 gr. de porro.
25 gr. de ceba.
50 gr. de mantega.
50 gr. de vi blanc.
200 gr. de nata.
Per el farciment
125 gr. de ceba.
125 gr. de apstanaga.
125 gr. de porro.
125 gr. de carbassó.
125 gr. de mantega.
sal i pebre.
El.laboració:
Tallem ben petitons els ingredients del farciment, el sofregim amb la mantega. Reservem.
Bullim la pasta wonton, només 4 segons, l’escorrem rapidament i la refredem amb aigua freda. L’estenem d’una a una sobre un drap net.
Posem una cullerada del farcit a la pasta i fem uns paquetets.
Suquem amb mantega una plata del forn i anem colocant els raviolis.
Preparem la salsa, sofregint les verdures talladetes molt petites amb la mantega, quan estiguin una mica cuites hi afegim el vi, deixem que es cogui una estona i hi posem la nata, salpebrem i ho deixem fins que veiem que está una mica espès.
Sofregim els bolets laminats en mantega.
Jo ho vaig fer tot el dia abans. I mentres ens preniem el Bloody Mary, vaig posar la plata amb els raviolis i per sobre la salsa i els bolets , al forn ben calent i simplement que s’escalfés.
Després vaig fer peix i carn.
LLUÇ A LA VINAGRETA
Aquesta es una recepta que us la recomano fervorosament , molt fàcil i molt bona!!!
Ingredients:( 4 persones)
Un lluç de palangre ben fresc.
80 gr. d’oli d’oliva.
4 grans d’all.
romaní fresc.
15. gr de vinagre de Mòdena.
sal i pebre.
El.laboració:
Preparem la vinagreta, enrosint els grans d’all tallats a làmines . Quan els veiem rossos hi afegim la branca de romaní i ho treiem del foc per deixar-ho refredar.
Separem els grans d’all (si us agrada els hi podeu deixar) i la branca de romaní, hi remenem el vinagre i la sal i el pebre i guardem la salsa.
Ens fem treure l’espina del lluç a la peixateria i nosaltres el tallem a la mida que volguem. Escalfem una planxa amb oli molt calenta i hi posem el lluç volta i volta que quedi cuit per fora i cru de dins.
Ho emplatem en una safata pel forn i posem la vinagreta i entre 5 i 10 minuts al forn ben calent.
FILET DE BOU
Ingredients:
Filet de bou.
Oli, sal, pebre, romaní.
El.laboració:
Una hora abans de coure’l el suquem amb la sal , el pebre i el romani hi posem un bon raig d’oli.
El forn ben calent i una hora més o menys.
Fàcil , oi??, Ens quedarà cuit per fora i rosat per dins. Ho podem acompanyar amb unes patates.
I per postres les MONES !!!!!!!!!!!
MANTEGA
Aquesta de mantega i la Minnie sobre es la de la meva fillola la Leo “xica”.
GEMA
Aquesta de gema, amb el coet del Tintin, el Tintin i els pollets que li va fer la iaia Neus es la de l’Alba.
XOCOLATA
Aquesta es de xocolata farcida de gema i el Tintin corrent es la de la Neus.
XOCOLATA
I la del Pau amb la Hawaiana ballant, de xocolata farcida amb xocolata blanca.
I les figures de xocolata també les varem fer a casa l’Alba i jo !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Si heu arribat a llegir tot el post premi!!!!, jajajja perquè es llarguissim !!!!!!!!!!!!!!!
Leo ets una joia.!!!!! .Podries obrir un restaurant. !!!!!!! Segur que triomfaries…… Enhorabona, per la bonica familia i a mes els “BONS PLATS” que ens permets copiar.
Hortènsia, moltes gràcies!!! En una altra vida ho podré fer, en aquesta seguirem d’aficionats, jajajja
No tinc paraules, dinar de Pasqua amb tots els ets i uts. A Tarragona, per si et val la tradició de les terres del sud, la mona s’anava a buscar el diumenge i es menjava el matex diumenge i l’endemà. Al meu poble era costum menjar-se-la fora de casa, vora el riu, en algun maset… un picnic entre amics o familiars. Com a postre es compartien les mones.
Gràcies Marga. Si , igual que aquí, el dia de Pasqua a casa i el dilluns a fora amb amics i veins, els de BCN són els que han canviat les tradicions!!. Un petó!!!