receptes 010Ja han arribat els codonys.

Aquí a Solsona . n’hi ha molts de silvestres, que es fan a les margeres o a llocs sense conrear.

codonyat 006Els codonys no son gaire macos, pero son molt més gustosos que els que creixen de cultiu.

I com que n’hi han molts, i saben que faig codonyat, doncs me’n donen de diferents llocs, familiars, amics, veins…..gràcies a tots ¡¡¡¡¡ ja us faré arribar un troç de codonyat ¡¡¡¡¡¡

codonyat4També tinc que fer una altre agraïment a la Dolors, que em va regalar un motlle antic de vidre per fer codonyat. I m’encanta ¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ Gràcies Dolors¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡

receptes 012I ara em toca explicar-vos com el faig. Com multitud de receptes, sobretot les tradicionals, cada ú ho fa a la seva manera. No n’hi ha una de millor , ni única, doncs si n’hi hagues una de perfecta tots la fariem ¡¡¡¡¡

Així que us explico la meva:

INGREDIENTS:

Per cada Kg de codonys , 3/4 de Kg. de sucre.

la foto (28)EL.LABORACIÓ:

Primer de tot rentem els codonys. Els silvestres tenen a sobre un borrisol, per tant el que faig es fregar-los amb un fregall de rentar els plats d’un a un.

Treiem si tenen cap taca o trosset fosc, i els anem pesant, un cop nets, pero sencers, no cal que els talleu a trossos.

codonyat 018

Els posem en una olla , coberts d’aigua i els posem a bullir. En la meva olla, que es a pressió pero molt vella, per tant es mitja pressió, jajaja, tarden 1/2 hora.

El cas es que han de quedar cuits, tous, pero sense que es desfasin.

Un cop cuits els posem en una escorredora i deixeu que s’escorrin i a la vegada es refredin, per poder-los triar.

Preparem un passapures, i anem triant els codonys cuits. Treiem les llavors , el cor i  si veiem algun trosset lleig, la pell no cal que la treieu. Posem el passapures a sobre l’olla i anem triturant els codonys.

Feu-ho en una olla que sigui fonda, doncs quan comença a bullir escatxiga i et pots cremar. Algún cop m’he posat fins i tot guants de plastic, per no cremar-me, mentres vaig remenant.

Quan tinguem els codonys triturats hi afegim el sucre corresponent , i cap al foc.

Remenem i quan comenci a bullir entre mitja hora i 3/4 d’hora, ho heu d’anar remenant gairebé continuament, perque no s’enganxi i fagi bombolles que salten de l’olla.codonyat2Jo tinc una forma de que passi l’estona més ràpida i distreta. Amb una ma remeno i amb l’altra aguanto un llibre i vaig llegint…ja sabeu que les dones podem fer moltes coses a la vegada ¡¡¡¡¡

codonyat5

I ara a fer receptes amb el codonyat ¡¡¡¡¡

codonyat1codonyat6