Aquesta es una nova recepta del llibre de la iaia.
He esta buscant informació i el nom es: Kugelhopf. Es un pastis originari d’Austria, i actualment famós a la zona de l’Alsàcia. Es similar a un panettone italià, la seva característica es el motlle, que té forma cònica i foradada del mig.
La recepta que porta el llibre de la meva iaia , el llevat es llevat de cervesa, vaig provar-ho…pero no va funcionar , no va pujar, el pastis estava boníssim , pero espès i amb una crosta com de pa, de tant cuit. Algú sap si hi ha algún llevat de cervesa especial???, jo ho vaig fer amb llevadura de cervesa i el vaig repetir dos vegades, pero no va llevar.
Llavors vaig buscar receptes per internet , i eren similars a les del llibre pero amb llevat de pa, així que vaig deixar les provatures i ho vaig fer amb el llevat de fer pa. I va quedar espectacular.
Ja tenim una altra recepta del llibre de la meva iaia, modernitzada amb el llevat…..
INGREDIENTS:
25 gr. de llevat per fer pa.
600 gr. de farina de força.
100 gr. de sucre.
50 gr. de panses ( jo hi vaig posar gerds secs).
25 gr. atmetlles crues.
1/5 de l. de llet.
3 ous
1 llimona
100 gr. de mantega.
sucre glaç.
EL.LABORACIÓ:
Deixatar ( literalment del llibre, preciosa paraula¡¡¡), el llevat amb 4 o 5 cullerades grosses de llet calenta. quan estigui ben diluit, afegir-hi 100 gr. de farina , remenar , tapar-ho amb un drap i deixar-ho pujar , ha de doblar el volum.
Barrejar la farina que queda, tamisada, amb els ous, el sucre, un pols de sal , la llet que queda, les panses ó gerds, la mantega fosa, la pell de mitja llimona ratllada i en darrer lloc la pasta que hem deixat pujar amb el llevat. Amassar-ho com si fos pa.
Tornem a deixar-ho dins el bol, a temperatura ambient, mes aviat escalfor, i tornem a deixar que llevi ( que creixi el doble del seu volum).
Mentres tant preparem el motlle, com us he explicat abans ha de ser un motlle cònic, i foradat del mig. L’untem de mantega, i espolsem farina, llavors hi posem una al costat de l’altra les atmetlles crues.
Quan hagi pujat la massa, la tornem a treballar i la posem dins el motllo, tornem a tapar-ho i ha de tornar a pujar altre cop, o sigui deixem que puji tres vegades.
Tindrem el forn calent a uns 180º, hi introduirem el pastis i mes o menys tarda uns 3/4 d’hora a coure’s.
El traiem del forn , esperem que es refredi i bolquem el motlle, espolsem per sobre el sucre glaç.
Un cop fet en vaig fer trossets i el vaig repartir….després de tastar-ne una miqueta……deliciós ¡¡¡¡¡
Sembla complicat, pero es més l’explicació que tot plegat ¡¡¡
Wow, quin pastis, es un preciositat! et felicito!
Petonets
moltes gràcies Marina, i un honor que opinis així, tu que fas coses tant precioses ¡¡¡
De res! m’agradan molt les teves receptes.
Un petonet
M’encanta aquest pastís!! I això de poder fer les receptes d’un llibre de familia…
No havia sentit a parlar mai del llevat de cervesa. Encara sort que no us ha funcionat ja que si no no sabria pas com fer-la (mira, no hi ha mal que per bé no vingui, no?). Doncs això, que el trobo molt bonic i el vostre toc de “gerds secs” l’ha de fer encara més especial.
moltes gràcies Eva, amb aixó de la xarxa, avui en dia es troba solució a tot. petons.