Després d’uns quans dies de baixa per culpa del grip, en els que no tenia ganes de menjar ni de sentir a parlar de menjar, torno a estar aqui, després d’una dieta depurativa (per alguna cosa ha de servir estar malalt), tornem a parlar de menjar ¡¡¡¡.

Us vull ensenyar com fer pa, o la forma que jo he fet els meus primers pans, a partir d’ara es tracta d’innovar i aportar noves receptes.

Primer de tot dir-vos que no tinc panificadora, vaig estar a punt de comprar-ne una, pero quan vaig veure l’espai que ocupava, vaig desistir, no sóc dona de gaires trastes (encara que a casa meva pensin el contrari).

Vaig estar mirant per blocs de cuina, pag. web, llibres ……i al final vaig triar la recepta del bloc Webos Fritos, hi ha varies receptes i em vaig animar amb una d’elles.

Per fer pa no es necessiten gaires coses: farina, aigua, sal i llevat…..el demès ho afegim al nostre gust. Pero us vull parlar dels llevats i les farines. El llevat pot ser de varies maneres: químic sèc, quimic natural, massa mare….jo el primer cop ho vaig fer amb químic sèc , vaig comprar llevat royal expres per fer pa, els altres cops ho he fet amb unes pastilles de llevat fresc que venen al super (en aquest cas caprabo), hi ha gent que aquest llevat també el compra al forn. De totes maneres segons els experts el millor es fer-ho amb “massa mare”, que es una massa que fem o ens passa un altre persona i anem guardant i fent creixer. aquest serà un proper pas, aquest cop ho farem fàcil.

Un altre aspecte són les farines, us explico on les he trobat aqui a Solsona. La farina de força l’he trobal al Ldl i les altres farines, integrals , ecològiques i de totes menes, a la botiga de productes naturals de Solsona : L’Era.

 Aquesta es l’imatge del primer pa que vaig fer, el vaig fotografiar directament al forn de l’il.lusió que em va fer, eh que va quedar bònic????.

I ara la recepta:

INGREDIENTS:

200 GR. DE FARINA  DE FORÇA.

150 GR. DE FARINA INTEGRAL.

150 GR. DE FARINA DE SÈGOL.

20 GR. DE LLET.

250 GR. D’AIGUA.

20 GR. DE LLEVAT FRESC. (O UN SOBRE DE SÈC).

10 GR. DE SAL.

150 GR. DE FRUITS SECS. (ATMETLLES, AVELLANES, PINYONS, NOUS, PIPES…..PODEU POSAR-HI EL QUE VOLGUEU)

PREPARACIÓ:

Barrejar les farines en un vol, afegir-hi el llevat fet molles, llavors afergir-hi l’aigua i la llet. barrejar-ho amb una espàtula o a mà amb força, posar-hi la sal i els fruits sècs triturats .

Quan tinguem aquesta barreja, posar-la a sobre el marbre i amb les mans enfarinades amassar durant 10 o 15 minuts.

Depositem aquesta barreja en un vol i la deixem reposar tapada amb paper film    unes 2 hores ,en un lloc a temperatura ambient.

Passat aquest temps ho tornem a amassar uns minuts. Fem una bola i l’aplastem amb la ma i formem un rectangle, a continuació pleguem la massa en terços. Pleguem un terç de massas cap  a dins i sellem amb els dits els cantos, dobleguem a sobre el terç oposat i tornem a sellar els cantos presionant amb els dits. Dobleguem el rectangle resultant per la meitat i sellem els extrems junts.

Donar-li forma de barra , respectant els blecs anteriors, només modificant el gruix fent-la més llarga o més rodona.

Deixa-la reposar 2 hores més, el temps es orientatiu depen del llevat , de la temperatura, de la farina….quan dobli el volum ja estarà  apunt.

Tindrem el forn calent per dalt i per baix a 220º, pulveritzarem aigua al forn abans de posar-hi el pa, o si no podeu posar-hi mentres es va escalfant el forn una olla d’aigua a dins.

Introduim la safata al forn amb el pa i li tindrem uns 20 o 25 minúts.

i ja està¡¡¡¡¡¡¡¡, fàcil ,no?, si hi ha dubtes , ja ho sabeu pregunteu i faré una altre tutorial que ara ja hi tinc mà.