La recepta d’avui té una història , o varies, l’història del pastisset original i l’història del pastisset particular meva.

L’història original del pastisset comença abans del segle XVIII, aquets pastissets es feien al convent de l’Esglèsia dels Jeronims a Lisboa. Al 1834 degut al la revolució lliberal es tanca el monastir i el pastisser del convent es ven la recepta a un empresari . Aquest el 1837 obre una pastisseria als anexes del convent, “Casa Pastéis de Belém”, que des de llavors i interrumpudament venen i serveixen allà mateix els famosos pastissets de Belém, en serveixen uns 10.000 diaris. Diuen que la recepta es un sècret i suposasament només la saben 3 persones en tot el planeta ¡¡¡¡. Així que aquesta que us explico deu ser una aproximació, pero molttttt bona ¡¡¡¡¡.

Aquesta es l’Esglèsia dels Jeronims.

 

 

L’història particular en es una altra, fa 5 anys vaig cumplir 50 anys i entre múltiples celebracions, una d’elles va ser anar a celebrar-ho a Lisboa amb 4 amigues més. I com es natural varem anar a l’esglèsia dels Jeronims i a menjar pastissets a la “Casa Pastéis de Belém”. Ens van agrada tant que em va quedar el cuquet d’ intentar  fer-los, i convidar a les amigues del viatge, a recordar el sabor de Lisboa altre cop. No cal dir que el viatge va ser un èxit i a part de menjar pastissets , varem visitar Lisboa i celebrar “por todo lo alto” el meu aniversari, amb sopar, ball , cants i molt mésssssssss.

I l’última història de la recepta es una dedicatoria, al Pere que un dia va tastar els pastissets, fets per mi,  i està esperant amb daler la recepta. Pere per tú ¡¡¡¡¡

Ingredients:

. 1/2 litre de nata (35 % de greix).

. un trosset de vainilla.

. 1 llimona.

. una mica de llet.

. 6 rovells d’ou.

. una mica de mantega.

. un paquet de pasta de full.

. 300 gr. de sucre .

. 50 gr. de maizena.

. canyella en pols.

Motlles tipus flamera pero mes baixets, jo n’ he provat de diferents tipus i al final els que van més bé son els que es comercialitzen per fer “muffins”, a Solsona en podeu trovar a la ferreteria Pellicer.

Realització:

Unteu els moltlles d’un a un amb mantega, jo agafo la pastilla de mantega a temperatura ambient i la passo per dins el motlle.

Agafeu la pasta de full i esteneu-la sobre el marbre de la cuina, amb una mica de farina previament estesa sobre el marbre, passeu-hi el corró per sobre fins que estigui estirada, llavors la cargoleu-la en espiral . Agafeu un ganivet i en feu talls d’un cm. , aneu mullant el ganivet amb aigua per tallar-la.  

Cada tall de 1 cm. de pasta de full servirà per folrar un motlle, com que serà un tall d’aquesta espiral, veureu que la pasta de full ja fa diferents capes. esteneu aquest dau una mica amb els dits i despres poseu-lo al motlle i doneu-li la forma  de les parets, que faci un cubicle per posar-hi la crema.

Quan tinguem els motlles folrats preparem la crema. Escalfem la nata amb el sucre, la pell de la llimona (vegileu no hi vagi la part blanca , només la pela groga), i un trosset de branca de vainilla. Quan comenci a bullir , treiem la pell de llimona i la vainilla, la treiem del foc i afegim la maizena passada per un colador. Tornem a posar-ho al foc, sense parar de remenar fins que torni a bullir, llavors l’apartem del foc  i hi afegim els rovells d’ou barrejats amb una mica de llet. Tornem a posar-ho al foc i remenen sense parar, fins que espessi pero sense bullir.

Quan la crema s’hagi refredat una miqueta, omplim els motlles. Tindrem el forn calent a 180 º, posarem els pastissets al forn, i quan veiguem que la crema es comenci a torrar una miquesta es que ja estant a punt, de 15 a 20  minuts.

Els treieu dels motlles i espolseu sucre llustre i canyella per sobre.

Són boníssims, fins i tot calentons ¡¡¡¡¡